Το Ακατέργαστο Αποξεσμένο Λάδι Σόγιας (CDSO) είναι καθαρό αλλά μη βρώσιμο λάδι σόγιας που παράγεται από σόγια μέτριας έως κακής ποιότητας. Το Ακατέργαστο Αποξεσμένο Λάδι Σόγιας παράγεται από σόγια. Το χρώμα του Ακατέργαστου Λαδιού Σόγιας είναι κίτρινο έως ελαφρώς κόκκινο. Η οσμή, η υφή και η γεύση του ακατέργαστου αποξεσμένου λαδιού σόγιας είναι ευχάριστες. Το ακατέργαστο αποξεσμένο λάδι σόγιας παράγεται από ελεγχόμενη σόγια NON–GMO (< 0,9%). Οι σόγιες θρυμματίζονται, ρυθμίζονται για την περιεκτικότητα σε υγρασία, θερμαίνονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 ºC και 88 °C (140–190 °F), ρολάρονται σε νιφάδες και εξάγονται με διαλύτες όπως οι υδρογονάνθρακες. Η πλειονότητα των ελεύθερων λιπαρών οξέων και των γαλακτωμάτων που υπάρχουν φυσικά στις σόγιες απομακρύνονται μέσω υδάτωσης και μηχανικής ή φυσικής διαχωριστικής διαδικασίας. Τα περισσότερα από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα γαλακτώματα που υπάρχουν φυσικά στις σόγιες απομακρύνονται μέσω μηχανικής, φυσικής ή μερικές φορές χημικής διαχωριστικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, το λάδι αποξεσμένο για εφαρμογές ή κατανάλωση. Παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Το ακατέργαστο ηλιέλαιο είναι ένα μη πτητικό λάδι που προέρχεται από τους σπόρους ηλίανθου (Helianthus annuus). Το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική ως λάδι τηγανίσματος και σε καλλυντικές συνθέσεις ως μαλακτικό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιέλαιου που παράγονται, όπως (i) Υψηλό Λινολεϊκό, (ii) Υψηλό Ελαιϊκό και (iii) Μεσαίο Ελαιϊκό.
Το ηλιέλαιο είναι ένα συστατικό τροφίμων που χρησιμοποιείται ενεργά στη μαγειρική. Χάρη στο λάδι, το προϊόν δεν κολλάει κατά το τηγάνισμα και οι σαλάτες αποκτούν ωραία γεύση. Επιπλέον, κάποια λίπη περιέχουν ηλιέλαιο στη σύνθεσή τους, όπως η μαργαρίνη. Χρησιμοποιείται επίσης για βιομηχανικούς σκοπούς: αυτό το συστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών καθώς και στην παρασκευή σαπουνιού. Μεταξύ των ποικιλιών του ελαιϊκού προϊόντος, το ακατέργαστο λάδι από σπόρους ηλίανθου θεωρείται το πιο υγιεινό.
Αυτό το λάδι περιέχει απαραίτητα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα, όπως:
■ Στεροειδή
■ Τοκοφερόλες
■ Φωσφατίδια
Το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού (λάδι από καλαμπόκι) είναι λάδι που εξάγεται από τον σπόρο του καλαμποκιού. Η κύρια χρήση του είναι στη μαγειρική, όπου το υψηλό σημείο καπνού του καθιστά το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού πολύτιμο λάδι τηγανίσματος. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό σε ορισμένες μαργαρίνες. Το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού είναι γενικά λιγότερο ακριβό από τους περισσότερους άλλους τύπους φυτικών ελαίων. Ένα μπούσελ καλαμποκιού περιέχει 1,55 λίβρες λαδιού καλαμποκιού (2,8% κατά βάρος).
Το ζήτημα της χρήσης λαδιού καλαμποκιού καθώς και άλλων φυτικών ελαίων για μαγείρεμα δεν είναι μόνο η οξειδωμένη χοληστερόλη που δημιουργούν (η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο), αλλά και η πολύ υψηλή ποσότητα Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, που διαταράσσει την αναλογία Ωμέγα-6 προς Ωμέγα-3 στο σώμα. Αναφέρεται ότι έχει αναλογία Ωμέγα-6 προς Ωμέγα-3 49:1, κάτι που απέχει πολύ από την ιδανική αναλογία 1:1.
Πρότυπη προδιαγραφή εκλεπτυσμένου λευκού αποσμητικού λαδιού καλαμποκιού:
Το εκλεπτυσμένο, λευκανθέν και αποσμημένο (RBD) λάδι πυρήνα φοινικέλαιου ή PKO είναι ένα βρώσιμο φυτικό λάδι που προέρχεται από τον πυρήνα του φοινικέλαιου (Elaeis guineensis). Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα άλλα δύο βρώσιμα λάδια που προέρχονται από τους καρπούς του φοινικέλου: το φοινικέλαιο, που εξάγεται από τη σάρκα του καρπού του φοινικέλου, και το λάδι καρύδας, που εξάγεται από τον πυρήνα της καρύδας. Χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή "Σαπουνιού", "Καλλυντικών" και "Βιομηχανιών Τροφίμων". Έχει υποστεί εκλεπίσμο, λεύκανση και αποσμητική επεξεργασία μετά την εξαγωγή του από τον πυρήνα του φοινικέλου. Αυτή η μη χημική διαδικασία εκλεπίσματος έχει ως αποτέλεσμα ένα υλικό λευκού έως ελαφρώς λευκού χρώματος με ήπια έως ανύπαρκτη οσμή και γεύση. Είναι φυσικά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, γεγονός που του δίνει υψηλότερο σημείο τήξης και το κρατά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι πιο σφιχτό πρώτης ύλης από το φοινικέλαιο και έχει υψηλότερο ποσοστό λαουρικού οξέος.
Πρότυπες Προδιαγραφές του εκλεπτυσμένου, λευκανθέντος και αποσμημένου (RBD) λαδιού πυρήνα φοινικέλαιου:
Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ένα φυτικό λάδι, το οποίο εξάγεται από τους σπόρους της σόγιας. Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ένα από τα πιο καταναλωμένα λάδια μαγειρικής σύμφωνα με τα δεδομένα των υπηρεσιών γεωργίας των ΗΠΑ. Τα εκλεπτυσμένα λάδια σόγιας, τόσο σε υγρή μορφή όσο και μερικώς υδρογονωμένα, πωλούνται ως "φυτικό λάδι" ή είναι συστατικά σε μια ευρεία ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υπολείμματα (τροφή σόγιας) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Ως λάδι ξήρανσης, το επεξεργασμένο λάδι σόγιας χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για μελάνια εκτύπωσης (μελάνι σόγιας) και λάδια ζωγραφικής.
Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ανοιχτόχρωμο και κίτρινο. Περιέχει κυρίως διάφορους γλυκερίδες, λινολεϊκό οξύ, ελαιϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ και λινολενικό οξύ. Το λάδι σόγιας είναι θρεπτικό, έχει υψηλό σημείο καπνού και είναι ένα οικονομικό λάδι.
Πρότυπες προδιαγραφές εκλεπτυσμένου λευκού αποσμημένου λαδιού σόγιας
Τα φυτικά έλαια και τα λίπη είναι οι πρώτες ύλες στην παραγωγή λιπαρών, μαργαρινών, ελαίων τηγανίσματος και άλλων βρώσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούνται τόσο από τους κατασκευαστές τροφίμων όσο και από τα νοικοκυριά. Τα φυτικά έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ειδικών λιπιδίων, όπως υποκατάστατα λίπους ανθρώπινου γάλακτος για βρεφικές φόρμουλες, λίπη και έλαια χαμηλών θερμίδων και βρώσιμα έλαια εμπλουτισμένα με απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 και λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας. Έχουν επίσης εφαρμογές στις βιομηχανίες ολεοχημείας, δέρματος, βαφής, ελαστικού, κλωστοϋφαντουργίας και φαρμακευτικής. Τα φυτικά έλαια και τα λίπη είναι η πιο πυκνή πηγή ενέργειας τροφίμων, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων. Τα φυτικά έλαια είναι επίσης φορείς λιποδιαλυτών βιταμινών και παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα ακατέργαστα φυτικά έλαια και λίπη αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια μαζί με άλλες δευτερεύουσες συνιστώσες όπως Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα (FFA), μονοακυλογλυκερόλες, δι-ακυλογλυκερόλες, Φωσφολιπίδια, ελεύθερα και εστεροποιημένα Φυτοστερόλες, Πολυφαινόλες, Τριτερπενικές αλκοόλες, Τοκοφερόλες,
Προμηθευτής και κατασκευαστής ηλιέλαιου Horus, χονδρέμποροι που παρέχουν ποιότητα - Το εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο είναι το μη πτητικό λάδι που συμπιέζεται από τους σπόρους του φυτού ηλίανθου. Χρησιμοποιείται συνήθως στη διατροφή ως λάδι τηγανίσματος και σε καλλυντικές συνθέσεις ως μαλακτικό. Είναι ένα μείγμα μονοακόρεστων / πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, κυρίως ολεϊκού οξέος (Ωμέγα-9) και λινελαϊκού οξέος (Ωμέγα-6). Η περιεκτικότητα σε λάδι του σπόρου κυμαίνεται από 22% έως 36% (μέσος όρος 28%); ο πυρήνας περιέχει 45–55% λάδι. Το εκχυλισμένο λάδι έχει ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα με ήπια και ευχάριστη γεύση; το εκλεπτυσμένο λάδι είναι ανοιχτό κίτρινο. Οι απώλειες κατά την εκχύλιση είναι χαμηλές και το λάδι έχει καλές ιδιότητες συντήρησης με ελαφριά τάση για αναστροφή γεύσης. Το εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, στερόλες, σκουαλένιο και άλλους αλφατικές υδρογονάνθρακες.
Είναι πλούσιο σε απαραίτητη βιταμίνη Ε και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Οι δύο πιο κοινές ποικιλίες είναι το λινελαϊκό και το υψηλό ολεϊκό. Το λινελαϊκό ηλιέλαιο είναι κοινό λάδι μαγειρέματος που έχει υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών.